Kunst werkt

 

We kunnen terug een klein beetje hopen, uitkijken naar betere tijden. Onze schoolorganisatie en de exclusiviteit van onze school werd door corona al heel wat op de proef gesteld. De traditie dat de lagere schoolkinderen en de leerkrachten van de Bellemse Taborschool om de vier jaar een heus muzisch project uitwerken, komt dus niet in gevaar.

Met veel fierheid kunnen we 'Kunst werkt' aankondigen en werd het startschot gegeven op maandag 7 februari 2022. Dit jaar brengen de 258 kinderen van de lagere afdeling 6 voorstellingen rond 'Kunst'. De voorstellingen vinden plaats op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 maart 2022. 

De komende 7 weken wordt er gewerkt aan de voorbereidingen van het muzisch project. We blijven geloven in de meerwaarde van zo'n evenement want op die manier realiseren we heel wat doelstellingen uit de diverse leerdomeinen. 

Als we ex-leerlingen terug horen, zijn de ervaringen van dergelijk activiteit altijd het eerste punt waarop ze terugblikken, over spreken… ‘Weet je nog de musical?’. We spreiden het optreden over 6 voorstellingen omdat we nog altijd rekening moeten houden met de actuele corona-maatregelen. Alle scenes worden per leerjaar zowel door de A-klas als door de B-klas aangeleerd, zo worden er geen klasgroepen gemengd.

Voor meer info betreffende de kaartenverkoop, een blik achter de schermen, dan zitten jullie hier goed op onze exclusieve webpagina's op de schoolsite. Volg ook onze sociale mediakanalen om het project 'Kunst werkt' te zien groeien naar het weekend van 25, 26 en 27 maart 2022. 

 

 

Wees welkom in onze theaterzaal... maar tijdens 'Kunst werkt' is dat eerder een waar kunstmuseum. We nemen jullie mee op reis door de verschillende zalen van kunsT. Ja, kunsT met de grote 'T' van Talenten, Tabor,... want het wordt genieten vanaf het moment dat jullie het auditorium zullen binnenstappen.

U hoeft het museum niet alleen te bewandelen, te ondergaan... een deskundige gids zal jullie begeleiden van zaal naar zaal. De gids krijgt alleen jullie niet als bezoekers maar ook nog eens 5 andere hoofdpersonages elk met hun eigen blik op kunst. Het 'alternatief groentje' kan zich niet vinden in deze kunst, te weinig kleur, niets van de natuur in terug te vinden... . Maar de danstalenten van onze eersteklassers brengt groentje heel snel tot andere gedachten. Groentje gaat helemaal op in dans en moet zijn mening bijstellen. Contrast zorgt ook voor kunst.

Voor 'de gamer' lijkt de zaal van het tweede leerjaar veel te stil! Geen bewegende beelden, geen tunes,... alles staat stil. Kan daar echt niks aangedaan worden? Ons tweede leerjaar zorgt voor de verrassing.
We trekken de grens over... Franse kunst met een streepje Franse muziek eronder,... het leven zoals God in Frankrijk met het derde leerjaar.  Alhoewel 'de skater' het allemaal niet snapt. Wat voor rare woorden zijn dat, wat hij wil/probeert alles op zijn Engels te zeggen. 'De skater' vindt het maar rare kunst. Waarom zou je een appel op een hoofd tekenen?

In één van onze volgende zalen is de boekenwurm helemaal van zijn melk. Hij verstaat niet waarom dat allemaal zo schreeuwerig moet en met zo grote letters, wat is er mis met Arial 12? Het vierde leerjaar zal boekenwurm meenemen in het verhaal...en zo apprecieert Boekenwurm de kleuren en de toffe beat. Het is wel eens leuk om zo te leven, wat anders dan in zijn boeken boordevol letters en ... . 

Maar... dubbel maar... waarom moeten die letters zo groot en zo hoekig zijn. One ballerina denkt luidop:  'Wat is er mis met vloeiende bewegingen en pastelkleuren?' De kinderen van het vijfde leerjaar zullen er een waar kleurenpalet van maken. Benieuwd?

In de laatste zaal (ja, met de oudsten van onze school) is het een echte warboel! Iedereen geeft direct commentaar! Dat kan toch iedereen... dat is toch geen kunst! Ballerina geeft commentaar. Onze hoofdpersonages snappen het terug niet. Dat is zo druk. Bij ballet, zegt de ballerina.. is alles tenminste duidelijk en komen de stapjes na elkaar in plaats van alles door elkaar. 

Alle zalen brengen hun eigen stijl en karakter op het podium,... met heel wat reacties maar conclusies. Het is aan jullie nu om te komen meegenieten van de diverse kunstaspecten. Welkom bij 'Kunst werkt'!

 

Bekijk hier sfeerbeelden van 'Kunst werkt'


Maandag 7 februari 2022 iets over 8.30 uur - startmoment voor de alle kinderen.

Op de eerste dag van de nieuwe schoolweek werden de kinderen ondergedompeld in het bad van 'Kunst werkt'. Ze maakten kennis met de 5 hoofdrolspelers uit ons muzisch project. En het waren niet zomaar de minste: een hype rapper of was het een skater, een boekenwurm, de wilde danser, het groentje,... tot zelfs een echte gamer.

Het werd een fijn startmoment.